Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Ζωή ποδήλατο




Είναι μαγικός τελικά ο τρόπος με τον οποίο κάτι μπορεί να γίνει μόδα. Κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό σου περνούσε εντελώς αδιάφορο, ίσως και τελείως ξένο στην καθημερινή ζωή. Για το ποδήλατο μιλάω και την μαζική επέλαση της χρήσης του στους δρόμους. Το γεγονός ότι ξαφνικά όλοι οι δρόμοι έχουν γεμίσει με ποδηλάτες σχεδόν με κάνει να λυπάμαι τους οδηγούς. Μερικές φορές ο οδικός τρόπος που συνυπάρχουν ποδήλατα, πεζοί και κάθε είδους μηχανοκίνητο όχημα στους δρόμους μου θυμίζει κάτι από Μπαγκλαντές.

Ο φίλος μου ο Ντίνος μου λέει ότι χωρίς το ποδήλατο του δεν μπορεί να πάει πουθενά, έχει γίνει κάτι σαν προέκταση του σώματος του και τον πιστεύω. Είναι που από πάντα θυμάται τον εαυτό του μ’ αυτό. Αυτή η αντίληψη και βαθιά αγάπη για το τρέντι πλέον δίκυκλο προέκυψε ξαφνικά και σε πολλούς άλλους. Και εξηγώ.

Όλους εκείνους δηλαδή που μέχρι πριν μερικούς μήνες κοιτούσαν το ποδήλατο στο γκαράζ, σκονισμένο και παρατημένο με τις αράχνες να κάνουν γλεντοκόπι και σκεφτόντουσαν πότε επιτέλους θα βρουν χρόνο για το πετάξουν. Και βάζω και σένα μέσα γιατί μόλις οι ποδηλάτες στους δρόμους έγιναν διψήφιοι στον αριθμό και πήρε το μάτι σου και κάτι γνωστούς πάνω σε ποδήλατο (οι γνωστοί μέχρι πριν δύο μέρες δεν πήγαιναν ούτε για τσιγάρα στο περίπτερο χωρίς αυτοκίνητο) αποφάσισες κι εσύ να γίνεις ένας από αυτούς.

Οι πιο πολλοί δηλαδή ακολουθήσαμε τη μόδα κι ας μην το είχαμε προτεραιότητα. Γιατί μη μου πεις ότι δεν λαχάνιασες στις πρώτες δύο πεταλιές. Μόνος τυχερός ήταν το ποδήλατο που επιτέλους ξε-αράχνιασε. Και οι σύλλογοι ποδηλατών που πρέπει να νιώθουν τουλάχιστον προφήτες για τη δικαίωση που πήραν τώρα που μέχρι και ο μπετατζής πάει με το ποδήλατο στην οικοδομή.

Δεν λέω ότι δεν είναι καλό το ποδήλατο. Αν σκεφτείς ότι πλέον υπάρχει και εταιρεία που μεταφέρει δέματα με ποδηλάτες, είναι το απόλυτο μέσο μεταφοράς. Προσωπικά ευχαριστώ τις αόρατες δυνάμεις που με βοηθούν ακόμη να έχω ισορροπία επάνω στις δύο ρόδες για να κινούμαι μέσα στην πόλη. Αυτό που με κάνει να επαναστατώ είναι ότι για να εκτιμηθεί κάτι όπως του αναλογεί είναι ανάγκη να γίνει αποδεκτό πρώτα ως μόδα. Όταν αυτή περάσει τουλάχιστον θα έχεις χάσει και κανα κιλό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: